Gebruik je software? Denk om de security!

Of je nu financiële software of ERP-software gebruikt, security speelt daarbij een centrale rol. In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste securityaspecten en geven we je praktische tips die je direct kunt toepassen. Zo bereik je dat je je software veilig en probleemloos kunt gebruiken!

Basisbeginselen van security

Je gegevens dienen beschikbaar te zijn voor mensen die ermee moeten werken. Tegelijkertijd mogen onbevoegden nooit toegang krijgen tot je data. In dat geval komt je systeem namelijk in gevaar: iemand kan dan bijvoorbeeld het bankrekeningnummer van een leverancier veranderen in dat van zijn partner… In het ergste geval kun je je systeem helemaal niet meer gebruiken, waardoor de kosten flink kunnen oplopen. Bovendien wil je voorkomen dat je gegevens bij de concurrent komen te liggen. Daarom is het zaak om de juiste mensen toegang te geven tot je software en alle anderen te weren.

Welke securityaspecten zijn er?

In deze blog gaan we dieper in op twee belangrijke softwaretypen, die elk hun eigen securityaspecten hebben:

1. Financiële software
Bij financiële software heb je vaak te maken met zeer privacygevoelige informatie, zoals omzetcijfers en salarissen. Hoewel een waterdichte veiligheidsgarantie in het digitale tijdperk niet bestaat, moet het risico dat dergelijke gegevens uitlekken, worden beperkt tot een absoluut minimum. De impact van een veiligheidslek is immers enorm.

2. ERP-software
Als je ERP-systeem plotseling stil komt te liggen, is de schade enorm. Het risico ligt hier niet zozeer op het niveau van vertrouwelijkheid; met je productinformatie, die vaak ook publiekelijk beschikbaar is, kunnen hackers immers niet veel. Maar als je niet meer kunt factureren en geen pakbonnen meer kunt printen, stagneert je hele onderneming!

Omdat elk softwaretype een eigen aanpak vereist, verzorgt King maatwerk op het gebied van security. Zo kunnen wij in alle veiligheidsbehoeftes voorzien – ook wanneer het bijvoorbeeld cloudsoftware of onlinesoftware betreft.

Risico’s schaalbaar maken

Risico’s moeten te allen tijde worden voorkomen. King neemt de juiste maatregelen – per pakket, maar soms ook per functionaliteit in een pakket. Zo maken wij risico’s stuk voor stuk schaalbaar en houden we onze software zo veilig mogelijk.

Wat kun je zelf doen?

Naast onze inspanningen op securitygebied proberen we onze klanten zo goed mogelijk te adviseren. Hierbij enkele tips die je direct kunt toepassen in de praktijk:

• Gebruik goede, unieke wachtwoorden
Het is niet raadzaam om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Log telkens in met een uniek wachtwoord. Zorg er daarnaast voor dat je wachtwoord niet te makkelijk kan worden geraden. Bedenk bijvoorbeeld een zinnetje; dat is moeilijker te kraken.

• Wees op de hoogte van actualiteiten
Wij proberen onze klanten zo goed mogelijk te informeren over actuele hackpogingen. Ook in de media lees je hier regelmatig over. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft en ga na hoe je je software het best kunt beveiligen. Gebruik je onze King Business Software, dan houden wij actief bij of we risico’s bij je signaleren en stellen we alles in het werk om je software zo goed mogelijk te beveiligen. We monitoren incidenten zeer actief.

• Installeer updates
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is. Installeer updates zo snel mogelijk. Het is cruciaal om je software, besturingssysteem, virusscanners, firewalls en firmware actueel te houden. Voorzie dit alles van de laatste versie, want verouderde software brengt grote risico’s met zich mee.

Security zonder testen bestaat niet

King neemt testen en security uiterst serieus. Ons team van experts is niet bang om out of the box te denken en roept externe expertise in wanneer de situatie dit vereist. Toen wij met King Anywhere cloudsoftware introduceerden, wilden wij ervoor zorgen dat deze zo veilig mogelijk was. Daarop besloten we een organisatie voor crowdsourcing in te schakelen die wereldwijd hackers heeft opgeroepen om de hiaten in onze software te vinden. Drie dagen lang keken we met hen mee. Vervolgens hebben we alle zwakke plekken die zij vonden gedicht.

Deze samenwerking, die gebaseerd was op het principe van ethical hacking, beviel zo goed dat we de bewuste organisatie nog steeds periodiek inhuren. Zo kunnen wij de betrouwbaarheid van onze software waarborgen!

Wil je meer weten over het gebruik van veilige software? Neem gerust eens contact met ons op. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden!